Böcker som inspirerar till att resa

Att läsa romaner och att resa är för många tätt sammankopplat, på fler än ett sätt. För det första kan läsningen i sig vara en resa; genom boken transporteras man till en annan plats, en annan tid eller en helt annan värld. För det andra är boken för många den självklara reskamraten när man väl ger sig iväg på en resa, och tågresan, flygningen eller bussresan går snabbare om man har en bra roman i händerna. För det tredje finns det böcker som kan inspirera en till att resa; läsningen blir då själva katalysatorn som utlöser reslusten och gör att man ger sig av. Här tänkte vi tipsa om böcker som verkligen gör att man känner hur det börjar spritta i benen av reslust.

En av de mest ikoniska reseskildringarna i romanformat är Jack Kerouacs On the Road, eller På drift som den har fått heta i svensk översättning. Boken skildrar Kerouacs resa genom USA med andra författare från hans generation, då de liftar och på andra sätt tar sig från New York till Kalifornien och vidare till Mexiko. Eftersom resorna innehöll droger, sex och annat för tiden mycket provocerande beteende (den publicerades för första gången 1957) fick alla personer i boken en pseudonym. Kerouac själv heter till exempel Sal Paradise i boken. I en ny utgåva av boken har dock alla personer fått sina verkliga namn. Om du själv skulle vilja göra en resa i Kerouacs fotspår (så som många har gjort), kan du göra det mer bekvämt för dig själv än vad Kerouac gjorde genom att åka bil. Om du ändå vill ha miljön i åtanke under din långa bilresa ska du välja en av Hyundais miljöbilar. Väntar du några år kanske du till och med kan åka i en vätgasbil, som är framtidens miljöbil. Det är ju trots allt svårare att lifta idag än det var på 1950-talet.

En bok där tåget är färdmedlet snarare än bilen är Pascal Merciers Nattåg till Lissabon, eller Nachtzug nach Lissabon, som den heter i det tyska originalet. Pascal Mercier är en pseudonym för Peter Bieri, en schweizisk författare som bland annat har arbetat som professor i språkfilosofi vid Fria universitetet i Berlin. Likheterna mellan författaren och bokens huvudkaraktär, språkläraren Raimund Gregorius, är därför slående. Bokens handling börjar med att Gregorius hindrar en kvinna från att hoppa från en bro, och hör henne tala på portugisiska. Eftersom han är intresserad av språk köper han en bok på portugisiska, och fattar intresse för bokens författare – så till den grad att han lämnar sin vardag i Berlin och sätter sig på nattåget till Lissabon för att ta reda på mer om hans liv. Det är dock inte tågresan i sig som inspirerar reslusten i denna bok, utan Bieris levande beskrivningar av staden Lissabon – man kan inte undvika att själv vilja vandra bland dess pittoreska gator och caféer.

Slutligen ett tips på en bok som handlar lika mycket om en inre resa som en faktisk resa: Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma. I denna Augustprisvinnande fackbok skriver Uusma om hur hon upptäcker historien om Andrées polarexpedition, och om hur hon fascineras av deras öde. I sin jakt på att ta reda på vad som faktiskt hände med deltagarna i expeditionen reser hon ända till Vitön i Arktis, och även om det kanske inte är en resa man gärna gör själv (eller så vill man det efter att ha läst boken!) kommer man garanterat att bli inspirerad av Uusmas entusiasm och upptäckarglädje.

Author