När man säger ”science fiction” tänker många i första hand på rymden. Det finns dock inget som säger att en bok inom genren science fiction måste utspela sig i rymden, eller ens ha något med rymden att göra – istället definieras genren som vetenskaplig spekulation, det vill säga berättelser som baserar sig på eller som har inslag av vetenskapliga och teknologiska framsteg som inte ännu är verklighet.
Ett tydligt exempel på ett tidigt science fiction-verk som illustrerar detta är Doktor Moreaus ö, skriven av H.G. Wells år 1896. I boken förekommer inte en tillstymmelse till rymdskepp eller utomjordingar, men den kan ändå tydligt kategoriseras som science fiction, då handlingen går ut på att doktor Moreau utför experiment där han skapar människoliknande varelser genom att sy samman delar av djur. Det är med andra ord fiktiv vetenskap, och det är just detta som science fiction i grunden går ut på.
Just H.G. Wells är ett av de mest välkända och klassiska namnen inom genren, med titlar som Tidsmaskinen, The Invisible Man och Världarnas krig. Flera av hans böcker har filmatiserats, vissa fler än en gång, och det är långt ifrån bara Wells böcker som har nått filmduken. En av de mest kända science fiction-filmerna genom tiderna, Stanley Kubricks År 2001 – Ett rymdäventyr, är till exempel baserad på boken 2001 – En rymdodyssé, skriven av Arthur C. Clarke år 1968. Ett mer nutida exempel är Andy Weirs roman Ensam på Mars från 2011, som filmatiserades år 2016 under namnet The Martian (samma titel som den engelska originalromanen).
En annan viktig, tidig science fiction-författare var Jules Verne. Faktum är att Verne tillsammans med Wells anses vara skaparna av science fiction-genren. Verne skrev flera äventyrsberättelser och upptäcktsberättelser som tog avstamp i den verkliga utforskningen av de sista oupptäckta områdena på jorden som skedde i hans samtid (slutet av 1800-talet), men han använde sig av vad han trodde skulle bli framtidens teknik och vetenskap för att låta sina karaktärer upptäcka saker som ännu inte var möjliga, som färdas i ubåt, åka till månen och till jordens medelpunkt.
Om du själv har en idé som du tror kan bli nästa stora science fiction-roman, men du behöver tid och pengar för att kunna sitta och skriva på boken, ska du gå in på Enklare.se. Där kan du nämligen låna pengar på ett enkelt och smidigt sätt, så att du kan få den ekonomiska buffert du behöver för att ta ledigt från jobbet och ägna mer tid åt din bok. Sedan kan du betala tillbaka lånet med pengarna du får från bokförsäljningen, och kanske till och med från filmrättigheterna, om du lyckas skriva en riktig storsäljare.