En genre som inte är för de lättskrämda är skräck. Människor har i decennier älskat att bli skrämd av vad man läser och visst är det något speciellt med att få gåshud av en text?

Skräck kan innebära vad som helst egentligen, så länge det innehåller en läskig tvist. Det behöver nödvändigtvis inte ha inslag av mord eller annat våldsamt, det kan vara något mentalt och spirituellt också, såsom spöken. Till och med något sådant som obehaglig dialog kan väcka skrämda känslor hos läsaren.

Den som idag benämns som kungen av skräck är författaren Stephen King. Han ligger bakom böcker såsom Det, Mr Mercedes, Varsel, Rasande Rose, Lida, Djurkyrkogården och Drömfångare. De flesta av hans romaner har filmatiserats någon gång, med ljumma till bra recensioner. Det är svårt att kopiera ett mästerverk, säger flera kritiker, men det är alltid värt ett försök.

R.L Stine är en barn- och ungdomsförfattare som skrivit flera skräckhistorier garanterade att ge läsaren kalla kårar. Hans böcker är så populära att det släppts samlingsvolymer med hans allra mest skrämmande berättelser.

Author