När det gäller konsumtion av materiella ting finns det ett stort behov av att vi rent allmänt når en högre grad av hållbar medvetenhet. Det gäller både tillverkare och konsumenter som genom att göra rätt köp kan bidra till ett mer hållbart samhälle. Att välja en elbil före en dieselbil är ett alternativ, för den som har en välfylld plånbok. Det är nämligen fortfarande dyrare att köpa elbil än bränsledrivna fordon.

Med små medel kan du dock dra ditt strå till stacken och göra bil- och fordonshandeln mer hållbar. Du kan exempelvis utrusta bilen med begagnade reservdelar istället för att köpa nytt. Precis som när det gäller andra varor är begagnatmarknaden ett bra alternativ till den rådande köphysterin.

Lär dig köpa begagnat

Att köpa en begagnad bil är ett hållbart alternativ i den bemärkelsen att du tar tillvara något som fungerar och är i bruk, istället för att bidra till den rådande hysterin där allting ska köpas nytt oavsett om det är en bil, mobil eller TV. Med det sagt är alla begagnade köp när det gäller bilar inte ett bra val miljömässigt. Tipset är att satsa på en ny begagnad bil om tanken är att köpa nytt. En alltför gammal bränsledriven bil är vare sig hållbar eller miljömässigt rätt, men en bil med endast några år på nacken är än idag ett rimligt alternativ. Prislappen hålls nere och du bidrar till att fungerande fordon inte blir avfall i onödan.

När det gäller reservdelar finns det stora möjligheter att göra fynd på begagnatmarknaden. Ta gärna en titt på www.hjuldepan.se som erbjuder ett gigantiskt utbud av begagnade hjul. Med över 10 000 hjul i färdigt leveransskick är chansen stor att hitta rätt hjul till en bra pris. Fördelen är att du köper ett komplett hjulpaket; det vill säga däck som redan är monterade på begagnade fälgar. Du handlar dessutom på nätet istället för att fysiskt ta dig till en butik.

Privat eller handlare?

Du kan köpa en begagnad bil eller begagnade reservdelar av privata säljare eller auktoriserade handlare. Det är upp till dig som köpare att välja hur du gör dina inköp. Värt att tänka på är dock garanti och trygghet, något som inte är en självklarhet när du till exempel köper begagnade hjul av en privatperson. Väljer du istället att köpa ett hjulpaket från en auktoriserad e-handelsaktör gäller konsumentlagstiftningen. Du har bland annat bytesrätt och ångerrätt inom 14 dagar när du köper begagnat via handlare.

Väljer du trots allt att köpa via en privat säljare finns det några grundläggande saker att kolla upp innan köpet. Är det en bil du ska köpa kan du leta fram uppgifter gällande säljaren och bilens nuvarande ägare. Ska du köpa begagnade hjul är det viktigt att be säljaren om att få se hjulen innan du betalar. Har du inte själv tillräckligt med kunskaper kan du ta med någon kunnig i din närhet för att ta en titt på bilen eller reservdelarna.

Author