I dag blir det allt mer populärt att köpa så kallade hybridfordon. De går på flera olika drivmedel, och ett av de vanligare i dag är el. Många bilar och mopeder går enbart på el, medan andra har en kombination av både bränsletank och extra batterier. När det gäller de elektriska fordonen ser de i stort sett ut som en vanlig moped eller bil. Det som skiljer dem åt är att man laddar dem via el istället för att tanka dem vid en vanlig bensinstation. Men vilka fördelar och nackdelar finns det?

Elektriska mopeder och scootrar

Hos vassla.com finns flera olika mopeder och scootrar som drivs av elektricitet. De tar sig fram med en maxhastighet på 45 kilometer i timmen, alltså lika snabbt som en vanlig moped. I större städer är det här en mycket bra lösning. Mopeder tar inte så mycket plats att parkera och det finns dessutom flera olika laddstationer att använda när batteriet börjar ta slut. På en laddning kommer man mellan 40-60 kilometer och det är en lagom sträcka för att ta sig mellan hemmet och skolan, jobbet eller för att ta sig till mataffären och tillbaka.

Fördelar med elektriska bilar

Det finns också elbilar som körs helt eller delvis på elektricitet. En fördel med den här typen av bil är att de har minimala mängder utsläpp. De sliter inte alls lika mycket på miljön som en vanlig bensin- eller dieselbil. En annan fördel är att de ofta uppfyller olika miljöklassningar för att åka i miljözoner runt om i världen. I dag blir det också allt mer vanligt att man kan ladda elbilar på olika platser i landet och allt fler arbetsplatser, butiker med mera sätter upp laddstolpar. Det gör att man kan komma ut till en laddad bil efter shoppingen eller arbetsdagen.

Nackdelar med eldriven bil

En nackdel med den eldrivna bilen är att det i dag inte finns några direkta möjligheter att återvinna deras batterier. Det skapar en stor miljöpåverkan. Det kan också vara svårt att ladda sin elbil om man bor i glesbygd. Att bygga en laddstolpe hemma kostar också en hel del pengar och det är inte säkert att man får igen dem om man ska flytta och sälja sitt hus. Om man bor i en hyrd bostad kan man inte heller känna sig säker på att man har tillgång till el.

Räcker elen till?

En fråga som uppkommit under senare tid är om elen verkligen räcker till om alla som vill ha elbil skaffar det. Elbrist har redan varit på tapeten i delar av Skåne men efter utbyggnader med mera har det ordnat sig. Man kan dock inte bortse från att det troligen kommer att krävas rejäla ombyggnationer och utbyggnader i elnäten för att kunna försörja elbilar och andra eldrivna fordon om alla fordonsägare i Sverige byter ut sina fordon mot eldrivna sådana.

Author