Du älskar böcker över allt annat och har alltid böcker som ligger och väntar på att läsas av olika genrer. Det kan till och med vara så att du har hemliga drömmar om att bli författare och ge ut böcker. Problemet är att du inte vågar eller helt enkelt inte kommer igång med ditt författande. Men det finns några bra tips som du kan tänka på och som kanske ger dig inspiration att börja med att skriva din egen bok.

En bok kan handla i princip om allt, som till exempel om hur en dieseloptimering görs eller något helt annat. Har du ingen koll på vad du ska skriva om är det inte helt fel att surfa runt på nätet och söka på vad som helst. Alla sätt är bra för att kunna få ingång din fantasi.

Tips inför skrivandet

Det finns några bra tips som du kan ha nytta av, när du väl har bestämt dig för uppfylla din författardröm.

Tre faser

Oavsett vad du tänker skriva om, så har en skrivprocess tre olika faser som du måste tänka på och dessa är:

  • Planera
  • Skriva
  • Bearbeta

Det är bra om du kan vara medveten om faserna redan från början. För det kommer underlätta för dig när du väl börjar skriva och då vet du att ditt skrivande inte behöver vara perfekt från allra första början.

Lockar dig

Det kan ju vara svårt att komma igång, då finns det ett knep som du kan ta till och locka dig själv att börja skriva. Du ser till att alltid ha ett fönster uppe på skrivbordet, där kan du skriva ner tankar och idéer eller annat som kan plötsligt dyka upp i ditt huvud. ”Skrivkladdet” har inget som helst att göra med den bok du har tänkt skriva, utan du kan ha det som ett underlag när du väl sätter igång och ska skriva.

Vem och varför?

Något som är viktigt för dig är att du ställer dig frågorna:

  • Vem ska du skriva för?
  • Varför ska du skriva boken?
  • Vilken stil vill du ha på boken?

Har du svaren på de frågorna kommer det att bli lättare för dig att anpassa strukturen, innehållet och språket för den läsare i den målgruppen som du har tänkt att rikta in dig på.

Inspiration

Det är faktiskt ingen mening att du går runt och väntar på att inspirationen ska dyka upp en dag och gör att du kan börjar med ditt författande. Se till att du istället har rutiner för ditt skrivande och en målsättning för vad du ska försöka göra vid varje tillfälle. Till en början blir det kanske bara ett par ord, för att sedan utökas till några meningar och så vidare. Så en dag är ditt underlag till en bok klart!

Author