Klassiska barnböcker

Att läsa för sina barn, och att uppmuntra sina barn att läsa själva, är kanske den största tjänsten man kan göra dem som förälder. Att konsumera litteratur i tidig ålder har nämligen visat sig medföra fördelar för barnens skolresultat, för deras empati och för deras analysförmåga – det gör dem med andra ord till bättre människor. Lyckligtvis finns det ingen brist på fantastiska barnböcker som både vuxna och barn läser med glädje. Här har vi valt ut några av de mest klassiska böckerna, som håller måttet (med råge) än idag.

En serie böcker som har blivit kända för en ny generation tack vare de filmatiseringar som gjorts nyligen är till exempel de om Narnia. På svenska kallas serien med sju böcker för Berättelsen om Narnia, och genom seriens gång får läsaren följa de barn från vår värld som på olika sätt hamnar i Narnia och är med om storslagna äventyr. Serien skrevs av C.S. Lewis på 1950-talet, men barn (och vuxna) fascineras än idag av lejonet Aslan, talande djur, Calormenska prinsar och allt annat som förekommer i Narnias magiska värld.

En bok som skrevs ännu tidigare än så är Lille Prinsen av Antoine de Saint-Exupéry, som gavs ut redan 1943. Denna franskförfattade bok är inte lika välkänd i Sverige som Narnia, men har fått stor genomslagskraft världen över och är onekligen en klassiker inom barnlitteraturen. I boken möts en pilot som har nödlandat i öknen och den lille prinsen, som kommer från planet B612. Prinsen berättar om de upplevelser han har haft under sin resa genom rymden, och berättar med djup insikt om människorna han träffat och världarna han har sett.

Det går självklart inte att ha en lista med klassiska barnböcker utan att nämna Astrid Lindgren. Vilken av hennes barnböcker man väljer att börja med spelar egentligen ingen roll, då figurer som Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Madicken, Bröderna Lejonhjärta, Lotta på Bråkmakargatan och Barnen i Bullerbyn är lika älskade allihop.

Vilken som helst av dessa klassiker är lika perfekt att läsa för barnen innan de ska sova som när man är på resande fot och vill fördriva tiden. I kombination med en bra resevagn, som de från Elodie Details, har man då allt för att göra resan bekväm, även med ett litet barn som lätt tröttnar.

Author