På hemsidan Goodreads samlas otroliga 55 miljoner läsintresserade människor från hela världen för att recensera och diskutera olika böcker de läst. Sidan är på engelska men det går även att recensera svenska böcker på svenska. Vill man skriva en svensk recension av en bok där originalspråket är engelska kan man självklart göra detta – då kan dock endast självklart svenskkunniga personer diskutera boken med recensionsförfattaren.

I Goodreads finns ett gemensamt betyg för varje bok – alla som läst boken kan logga in och betygsätta den med minst en stjärna och max fem stjärnor. Medelbetyget påverkas av hur fansen röstat. Man kan utgå från att en bok som fått under 3 stjärnor inte fått särskilt bra mottagande och väckt negativa känslor hos läsarna, medan en bok som fått till exempel 4,72 i medelbetyg är mycket bra och rekommenderas starkt. Precis som att det inte finns en enda film på filmsidan IMDB.com som har exakt 10/10 i betyg, finns det inte en enda bok som har 5/5 stjärnor i medelbetyg hos Goodreads. Dock finns det flera böcker som kommer nära detta, vilket är beundransvärt.

I Goodreads kan man lägga in hur många böcker man läst i sin profil, markera vilka man läser just nu samt vilka man skulle vilja läsa i framtiden. Det är ett fiffigt sätt att hålla reda på sådana titlar man är rädd att glömma bort i virrvarret av alla böcker som finns idag. Man kan recensera vilken bok man vill och svara på andras recensioner. Kom ihåg att alltid meddela i början om recensionen innehåller information om bokens innehåll som läsaren själv borde ta reda på innan denne läser den aktuella recensionen.

Hemsidan startade i januari 2007 och har de senaste 10 åren vuxit sig enormt stor – alla läsglada personer rekommenderas starkt att gå med där.

Author