Starta bokhandel eller antikvariat

Om du älskar böcker har du nog någon gång drömt om att starta en egen bokhandel eller ett antikvariat. Tänk att omges med hyllmeter efter hyllmeter av böcker och att ägna dagarna åt att prata om böcker, läsa böcker och sälja böcker. Att starta en egen butik kräver dock hårt jobb, speciellt i dessa tider när bokförsäljningen går nedåt. Har du hittat din egen nisch eller om du har möjlighet att ta över en befintlig allmänbokhandel och är beredd på många arbetstimmar, kan drömmen bli sann. För visst är det något särskilt att jobba med det man brinner för.

Starta eget antikvariat

Om du inte sitter på en stor plånbok kommer du att behöva ta ett banklån för att kunna köpa en befintlig butik eller för att få ett hyreskontrakt samt för att köpa in böcker. Det kan kännas överväldigande, men det finns många bra verktyg och tjänster online. Till exempel https://www.zmarta.se/ hjälper dig att jämföra lämpliga billån och försäkringar utan att du själv behöver jaga runt mellan olika banker. Tänk på att göra en ordentlig budget och räkna på dina fasta och rörliga kostnader, samt på hur mycket du behöver sälja per dag för att det ska gå runt. Här kan du ta hjälp av till exempel Nyföretagarcentrum i din kommun. Gör också gärna en marknadsundersökning för att se vad som intresserar dina blivande kunder.

Du behöver kanske också något som sticker ut och som får kunderna att välja just din butik. Kan du inte erbjuda de lägsta priserna, kanske du istället kan konkurrera med personlig service och att bygga goda relationer till dina kunder. Författarkvällar, skrivarkurser, bokmingel och samarbeten med lokala författare är några saker som drar besökare. Kanske väljer du att starta en egen bokklubb med träffar i butiken en kväll i månaden där ni diskuterar er senast lästa bok och fikar tillsammans. I andra länder är det också vanligt att kombinera kafé och bokhandel.

Bokhandel med barntema

Det är inte lätt att driva en bokhandel i dag. Oavsett om du har den största allmänbokhandeln på orten eller om du är en uppstickare, behöver du arbeta för att kunderna ska välja att besöka din butik istället för att köpa billigare böcker på internet. Men kom ihåg att en bokhandel kan resultera i världens största plånbok om du använder rätt marknadsföring. Kanske startar du en nischad bokhandel i kombination med att sälja på internet.

Author