Läsning är något som har existerat sedan urminnes tider. Den personliga/privata läsningen har varit otroligt populär sedan 1700-talet och har vuxit fram till den läskunnighet och det intresse som finns för detta idag.

Det mest praktiska med läsning är att alla kan underhållas av den, oavsett ålder. En liten bebis kan ligga och lyssna när mamma läser högt ur en babybok, medan en 80 år ung gumma kan sitta på terrassen hemma och läsa den senaste romanen av Leif GW Persson och vara precis lika intresserad av innehållet. Intresset för de olika genrerna är stort och varierar med ålder, kön och i mängd. Ingen genre är fel för en viss ålder (såvida det inte finns åldersrekommendationer på böckerna) och ingen bok är för lång eller kort. Det finns alltid målgrupper för alla böcker men ingen kan tala om för någon annan vad denne kan läsa eller inte. Man kan lära sig att läsa från småbarnsåldern men även när man börjar skolan – mycket är upp till föräldrarna och förstås barnets intresse för det.

Idag kan man läsa böcker på olika sätt – antingen genom att lyssna på dem via en ljudbok, läsa dem via vanliga fysisk kopior eller läsa dem via en läsplatta. Böcker går till och med att läsa via mobilen, om man har den rätta applikationen (såsom Amazon Kindle). Det har debatterats kring hur “äkta” det känns att läsa en bok via en läsplatta, men i slutändan är det så att det inte finns ett rätt sätt att läsa en bok Böcker går att läsa hur som helst, var som helst och när som helst, vilket gör läsning till ett fantastiskt tidsfördriv.

Ibland kan man vilja läsa en bok, men när man sätter sig ned med den, finner man sig själv med att läsa samma rad om och om igen. Efter en timme kanske man bara hunnit läsa ett kapitel. Detta är väldigt vanligt och kallas på engelska för reading slump. Detta är en fas där man inte läser lika mycket som man brukar för att man helt enkelt inte har koncentrationsförmågan eller lusten för detta. Då är det inte särskilt smart att tvinga sig själv att läsa utan försöka då och då med olika böcker, eller kanske till och med endast en tidning. Ett byte av genre kan också hjälpa – varför inte prova på en genre man aldrig läst förut? Saken med en reading slump är att man aldrig vet när man tar sig ur den – i bästa fall varar den bara i några dagar men i värsta fall kan det gå flera månader. Man bör veta med sig att alla hamnar där någon gång och det är helt normalt – lusten för att läsa något finns bara inte alltid där och den behöver inte vara det heller. Det viktigaste är att man läser så mycket som är bekvämt för en.

Author